Veilig PMU

Het aanbrengen van permanente make-up en cosmetische tatoeages is een vorm van tatoeëren. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) inspecteert studio’s die permanente make-up aanbrengen. Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenwetautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit.

Na goedkeuring van de GGD is de behandelaar verplicht zich te registreren voor de PMU-specialisatie. Hiervoor moet een theorie en praktijktraining van een dag worden uitgevoerd bij het Kwaliteitscentrum Algemene Nederlandse bond Schoonheidsspecialisten (ANBOS) te Woerden. Met de goedkeuring van de GGD, het PMU Diploma en het Certificaat van de ANBOS dag wordt er weer een registratie van drie jaar uitgegeven. Na deze periode start het gehele proces opnieuw. Na deze onderdelen worden de persoons en bedrijfsgegevens opgenomen in de lijst van geregistreerde PMU-specialisten. Wanneer je zeker wilt zijn of je bij een geregistreerde PMU-specialist terecht komt, is het aan te raden contact op te nemen met ANBOS of de website www.veiligtatoeerenenpiersen.nl te raadplegen.

Laat uw PMU alleen zetten in een studio met een vergunning. Een behandelaar zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij behandelaars die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kunt u bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn. Meer informatie vindt u in de hygiënerichtlijnen voor permanente make-up van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV)

Pigmenten

Door middel van een aantal kleine naaldjes wordt een huidvriendelijk kleurpigment voorzichtig onder het huidoppervlak geplaatst. Alle pigmenten zijn veilig en goedgekeurd door de Voedsel en Warenwetautoriteit (VWA) De pigmenten zijn allergievrij en hebben geregistreerde batchcodes en houdbaarheidsdata. Het pigment blijft gemiddeld twee tot vijf jaar in de huid aanwezig, maar dit kan soms ook langer zijn.